Tuin

Wanneer hortensia verplanten of verplaatsen?

De hortensia is een van de meest geliefde tuinplanten in ons land en uiteraard is de uitbundige bloei daarvoor een belangrijke reden. Een hortensia die het goed doet in de tuin kan ook flink groeien en als je niet veel wilt snoeien, kan het noodzakelijk zijn om een grote hortensia te verplanten of te verplaatsen. Dat is mogelijk maar je moet je wel aan een aantal regels houden.

Hortensia verplaatsen in het voorjaar
De beste tijd om een hortensia te verplaatsen is in maart of april. Gedurende deze periode is het wortelstelsel van de plant nog niet echt actief. Dat is van belang omdat de hortensia een gevoelig wortelstelsel heeft dat bij het verplanten beslist schade gaat oplopen. Als je de hortensia in maart of april gaat verplaatsen, probeer dan zo weinig mogelijk schade aan de wortels te veroorzaken. De plant heeft nog tijd om zich te herstellen in de komende maanden. In sommige gevallen is het verstandig om de plant ook te snoeien, zodat er een beter evenwicht is tussen de hoeveelheid wortels en takken.